יום שבת, 23 בנובמבר 2013

פורצלן קר

פורצלן קר (Cold Porcelain) הוא חומר יצירה נפלא, גמיש וקל לעבודה, שמיוצר באופן ביתי או קנוי בחנויות יצירה. הוא מתאים ליצירת פסלונים, קישוטים ועבודות יד עדינות.
את ההדרכה הזאת לקחתי מהבלוג של קטי
בצק בעשיה ביתית, עוד הדרכה מהסוג שעדין לא ניסיתי אף פעם, אבל היא כל כך מסקרנת שאני חייבת לנסות!
זה נראה ככה (אמנם קצת מוגזם בעיני, אבל עם הרבה פוטנציאל לעיצוב מחודש) :

המצרכים הנחוצים לבצק 
5 כוסות קורנפלור
4 כוסות דבק לבן (פלסטי)
2 כוסות מים
3 כפות מיץ לימון
3 כפות שמן תינוקות
1 כף קרם ידיים
אופן ההכנה  
יש לערבב עם כף עץ, בתוך סיר כפול (סיר על סיר עם מים רותחים) את הדבק, המים, מיץ הלימון ושמן התינוקות, עד להמסתם.
להוסיף 4 כוסות קורנפלור במנות קטנות וערבוב מתמיד עד שימס ללא גושים . להביא את המים (כנראה הנוזל) לרתיחה ולבחוש מדי פעם. מבשלים עד שהבצק נפרד מהסיר ומורידים מהאש. מניחים את הבצק על משטח העבודה ומוסיפים קצת קורנפלור אם הבצק דביק.  שמים את קרם הידיים, על הידיים ולשים את הבצק עד שהוא נעשה רך, אין צורך להשתמש בכל כוס הקורנפלור שנשארה אם הבצק בסדר, השימוש לפי הצורך ! לעטוף את הבצק בשקית ניילון ולהקפיד שיהיה מכוסה גם בזמן השימוש .



זהו ! עכשיו צריך לעצב את התבליטים. אפשר לפי ההדרכה בתמונה או עם תבניות סיליקון ולפי רצונכם !  

ותבנית העלה

הזרים של הוורדים (את ההדרכה, אפשר למצוא בבלוג של קטי )

ורצועות הוורדים

הדרכה בסיסית מעט שונה מהAI להכנת פורצלן קר ולעבודה אתו:

מתכון בסיסי לפורצלן קר

חומרים:

  • 1 כוס דבק פלסטי (דבק נוזלי לבן, כמו דבק של בתי ספר).
  • 1 כוס קורנפלור (עמילן תירס).
  • 1 כף שמן תינוקות או שמן מינרלי.
  • 1 כף מיץ לימון או חומץ לבן.
  • קרם ידיים ללא שומן (לעבודה ולשמירה על גמישות החומר).

הוראות הכנה:

  1. ערבוב החומריםבקערה שאפשר לחמם, ערבבו את הדבק, הקורנפלור, שמן התינוקות ומיץ הלימון עד שהעיסה אחידה.

  2. בישולהכניסו את הקערה למיקרוגל בחימום הדרגתי (כל פעם 15-20 שניות) או חיממו על גז קטן במחבת לא דביקה תוך ערבוב קבוע.

    • המשיכו לערבב עד שהעיסה מתעבה והופכת לבצק שמתחיל להיפרד מהדפנות.
  3. לישההוציאו את הבצק מהכלי (זהירות, חם!) והניחו לו להתקרר מעט.

    • מרחו מעט קרם ידיים על הידיים, ולשו את הבצק עד שהוא חלק וגמיש. 
    • כדי לחבר חלקים, השתמשו במעט מים על החיבורים.
  4. אחסוןעטפו את הבצק בניילון נצמד והכניסו לקופסה אטומה כדי למנוע התייבשות. 

    • צביעה: ניתן לערבב צבעי אקריליק או צבעי מאכל לתוך הבצק לפני העבודה, או לצבוע את היצירה לאחר הייבוש.
    • עיצוב: רדדו, חיתכו, פסלו ועצבו לפי הדמיון. החומר מתייבש באוויר תוך 24-48 שעות, תלוי בגודל ובעובי. 
    • הנה רעיון להכנת בצק צבעוני . חלקו את הבצק לכמה  חלקים שווים, והוסיפו לכל חלק צבע מאכל שונה ללוש היטב ולסגור אותן בקופסאות כדי למנוע התייבשות.



אחר כך אפשר להפוך אותם לכפתורים צבעוניים מקסימים כמו כאן 
                                      ותוכלו גם למצוא הדרכה מדויקת כאן.                                                    

        כפתורי חרס חרסינה ותכשיטים כיצד ליצור כפתורים, בין אם לצורך תפירה ודקורציה, או ליצירת צמידי כפתורים ייחודיים 

לשם כך תצטרכו: פורצלן קר 

מערוך 

סכין

 קיסמים לחורים
חותכני מיני לעוגיות (לא חובה) 

הנה איך:

1. מעצבים חתיכה קטנה של חרסינה קרה לקובייה. הקובייה צריכה להיות בגודל המשוער של הפריט שברצונך להכין.

2. משטחים את הקובייה על ידי לחיצה בזהירות כלפי מטה. ומסיימים את ההשטחה עם המערוך .

3. חותכים את השוליים בעזרת הסכין כדי שהריבוע יהיה חד יותר ומעגלים את הפינות בלחיצה רכה עליהן.

4. אם יש לכם חותכי מיני עוגיות, השתמשו בצד ההקהה יותר כדי ללחוץ בעדינות על הפורצלן הקר כפי שמוצג למעלה. אם אין לכם, תוכלו לאלתר כל חפץ מרובע שיכול להשאיר חריטה.

5. בעזרת קיסם, צורו חורים בכפתור, וודאו שהקיסם עובר לגמרי כדי שהחורים יהיו שווים משני הצדדים וגדולים מספיק. זה מאוד חשוב כי כאשר פורצלן קר מתייבש הוא מתכווץ וכך נמנע שהחורים יהיו קטנים מדי.

הדרכה ליצירת קשת בענן בפורצלן קר

 תמונה של תבנית סיליקון המתאימה ליצירה, כוללת פרטים עדינים ודוגמאות מורכבות (ai)

תבניות סיליקון הן כלי מצוין ליצירת דוגמאות מדויקות בפורצלן קר, פולימר, דאס או חומרים דומים. הנה מדריך מפורט כיצד להשתמש בהן:
   שלב 1: הכנת הפורצלן הקר
  1. יש לוודא שהחומר גמיש ונוח לעבודה. אם הוא מעט יבש, יש ללוש אותו עם כמות קטנה של קרם ידיים.
  2.  ליצירת צורות צבעוניות, ערבבו צבעי אקריליק או צבע מאכל לתוך החומר לפני הכנסת החומר לתבנית.

שלב 2: הכנת התבנית

  • ודאו שהתבנית נקייה ויבשה.
  • כדי שהפורצלן לא יידבק, אפשר למרוח שכבה דקה מאוד של קרם ידיים או מעט עמילן תירס (קורנפלור) בתוך התבנית.

שלב 3: הכנסת החומר לתבנית

  1. קחו חתיכת פורצלן קר בגודל המתאים לצורה הרצויה.
  2. מעכו אותו קלות בידיים והכניסו לתוך התבנית.
  3. לחצו היטב את החומר כדי שייכנס לכל הפרטים הקטנים של התבנית.
  4. השתמשו בסכין או מרית קטנה כדי להסיר עודפי חומר ולהשאיר רק את הצורה שבתוך התבנית.

שלב 4: שחרור הצורה מהתבנית

  1. תנו לפורצלן "לנוח" בתבנית לכמה דקות כדי להקל על השחרור.
  2. הפכו את התבנית ולחצו בעדינות מאחור כדי להוציא את הצורה.
  3. אם הצורה מורכבת, אפשר לשחרר בעדינות בעזרת כלי חד, כמו קיסם.

שלב 5: ייבוש וגימור

  • הניחו את הצורה על משטח ישר לייבוש (בדרך כלל 24-48 שעות, תלוי בגודל).
  • לאחר הייבוש, ניתן לצבוע את הצורה אם לא עשיתם זאת קודם, לצפות בלכה מבריקה, או לחבר אותה לעבודות אחרות, שידות וחפצים שונים.
 


             

                          

4 תגובות:

  1. ניסיתי ליצור פורצלן קר. פיסלתי פני בובות אך כשהתייבש נוצרו קרעים. וכל החומר הלך לפח. ולבסוף רכשתי מארגנטינה. פורצלן קר. וזה התייבש ונהפך לפלסטיק קשה וטוב. לשאלתי מדוע נוצרו קרעים. נעניתי שהדבקים בארץ חלשים מידי. האם גם לך זה קרה או שיש ךך פתרון אחר. כי אני צריך בכמויות

    השבמחק
    תשובות
    1. בסופו של עניין צריך לעבוד קשה מאוד בשביל שיצא טוב, לא הייתי סומכת על זה לכמויות גדולות כי זה לא מבטיח שיצא מושלם עם החומרים שלנו בארץ. טוב עשית שקנית. אני כבר לא מתעסקת עם בצק שנים.

      מחק
  2. ניסיתי ליצור פורצלן קר. פיסלתי פני בובות אך כשהתייבש נוצרו קרעים. וכל החומר הלך לפח. ולבסוף רכשתי מארגנטינה. פורצלן קר. וזה התייבש ונהפך לפלסטיק קשה וטוב. לשאלתי מדוע נוצרו קרעים. נעניתי שהדבקים בארץ חלשים מידי. האם גם לך זה קרה או שיש ךך פתרון אחר. כי אני צריך בכמויות

    השבמחק
    תשובות
    1. חיידר ,האם ניסית מתכונים נוספים ולא רק שדבורה הציגה כאן? יש המון מתכונים ברשת ופעם ראשונה אני רואה עם מים! הכנתי ללא מים, אך השתמשתי לחלקים קטנים כמו הפרחים וכדומה ולא נוצרו לי שום סדקים.
      ללא ספק, פרט לעובדה לצריך להזמין ולחכות חודש, החומר הקנוי שונה והביתי. אך בהכנה ביתית אתה יכול לשלוט בעצמך על תכונות הפורצלן- מוצק יותר, גמיש יותר...
      אני השתמשתי בזמנו בפורצלן הברזילאי.

      מחק

תגובתכם חשובה לי, תודה רבה !